Järjestöjuhla Kannuksessa 18.11.2017

Kooste kokouksesta ja järjestöjuhlasta

ProAgria Keski-Pohjanmaa ry:n ja Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten vuosikokous ja järjestöjuhla Kannuksessa 18.11.2017 /

ProAgria 220 vuotta

Maatalousneuvontaorganisaation perustamisesta Suomeen tuli marraskuun alussa kuluneeksi 220 vuotta. Maatalousseurajärjestön historia vie vuoteen 1797, jolloin Turkuun perustettiin Suomen Talousseura. Pohjanmaalle aate levisi 1860-luvulla, ja oma keskipohjalainen yhdistys maatalousneuvonnalle perustettiin 1909. -Nimi on vaihtunut, mutta perustehtävä on säilynyt: suomalaisen maatalouden tuottavuuden ja kannattavuuden parantaminen, totesi ProAgria Keski-Pohjanmaan hallituksen puheenjohtaja Jyrki Halonen avauspuheessaan. -Nyt on huolehdittava siitä, että tilat saavat yksilöllistä ja laadukasta asiantuntijapalvelua ja että ProAgrian asiantuntemus pysyy mukana muuttuvassa toimintaympäristössä, sanoi Halonen.

Henkilövalinnat

ProAgrian hallitukseen kaudeksi 2018-20209 valittiin uutena jäsenenä Eveliina Jussila Lestijärveltä (varalle Susanna Tuikka). Riitta Huhtala Kokkolasta (varalle Leila Niemelä), Merja Himanka Kalajoelta (varalle Sanna Pernu) ja Juho Nivala Sievistä (varalle Veikko Jokitalo) uusivat paikkansa hallituksessa. ProAgria Keski-Pohjanmaan puheenjohtajana jatkaa naudanlihantuottaja Jyrki Halonen Reisjärveltä.

Maa- ja kotitalousnaisten johtokuntaan valittiin uutena Jonna Korkiakangas-Sahipakka Perhosta. Johtokunnassa jatkavat Anu Karhukorpi Halsualta ja Leila Niemelä Kokkolasta. Varajäseniksi valittiin Tarja Huopana Perhosta, Karoliina Tunkkari Vetelistä ja Anni Lätti Kokkolasta.

Järjestö toimii

- Järjestön voima näkyy mielekkäänä toimintana, johon nuorempikin sukupolvi osallistuu, totesi Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen toiminnanjohtaja Mirja Hellstedt juhlapuheessaan. Vaikka kaikki järjestöt kamppailevat ihmisten vapaa-ajasta ja uusista jäsenistä, aktiivista toimintaa löytyy edelleen maaseutuseurajärjestön sekä maa- ja kotitalousnaisten keskipohjalaisyhdistyksistä. Esimerkiksi Reisjärvellä ja Perhossa toiminta on vireää, totesi Hellstedt.

Seija Varila eläkkeelle

Järjestöväki saatteli pitkäaikaisen ruoka- ja ravitsemusasiantuntija Seija Varilan puhein, lahjoin ja lauluin kolmekymmenvuotisen työuran päätteeksi eläkkeelle. Perholainen Varila aloitti työnsä kotitalousneuvojana pitämällä mikroaaltouunien käyttökursseja. - Ruokakursseja pidetään edelleen. Nyt ne ovat illan mittaisia, 1980-luvulla kurssit kestivät kaksikin viikkoa, muisteli Varila. Seija Varila kuvasi itseään käveleväksi netiksi ennen internetin aikakautta. Lukuisat ovat ne vastaukset, joita hän on kauppareissuillaan raaka-ainemääriä perhejuhliin kyseleville antanut.

Järjestöjuhlassa esiintyivät myös Kannuksen soittokunta ja Teatteri Pystymehtä Ullavasta.

Huomioinnit

ProAgria Keski-Pohjanmaan hallitus kutsui järjestön uusiksi kunniajäseniksi Arto Hautalan Lestijärveltä, Vesa Kauniston Vetelistä, Tapio Kurjen Kokkolasta ja Marja-Leena Vuolletin Kalajoelta.

Tasavallan presidentin v. 2016 myöntämän Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkin sai Ritva-Liisa Nisula Reisjärveltä, Suomen Leijonan ansioristi annettiin Pentti Leppäaholle Toholammilta, Marjo-Riitta Pajalalle Kälviältä ja Jukka Rahjalle Kalajoelta. Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin sai Raija Virta Himangalta.

ProAgria Keskusten Liiton myöntämä kultainen järjestömerkki annettiin Ulla Järvelle Kokkolasta ja hopeinen järjestömerkki Matti Honkalalle Toholammilta.

Maatalouden taloudellisen tutkimuslaitoksen myöntämät kannattavuuskirjanpitopalkinnot kirjanpitovuodelta 2015: 50-vuotisesta kirjapidosta palkittiin Mika Torppa Vetelistä ja 25-vuotisesta kirjanpidosta Anne ja Pekka Hannula Kalajoelta.

Pitkäaikaiset tuotosseurantatilat

Janne ja Helena Känsälän tila Kaustiselta palkittiin 100 vuotta tuotosseurannassa yhtäjaksoisesti mukana olleena maitotilana. Yhtä pitkään tuotosseurannassa olleita tiloja on Suomessa yhteensä kolme. Tapani ja Ulla Potilan tila Toholammilta palkittiin 50-vuotisesta tuotosseurannasta. Puoli vuosisataa tuotosseurannassa mukana olleita tiloja on Suomessa kaikkiaan kolme. Pasi ja Meeri Erkkilä Kannuksesta, Matti Hannila sekä Asko ja Katri-Helena Huntus Kaustiselta, Lasse Juola Kalajoelta, Mikko Koivukoski Perhosta, Pasi Kreus ja Jukka Parpala Kokkolasta, Ismo Rahkola Ullavasta sekä Heidi ja Tomi Rönn Kalajoelta palkittiin 25-vuotisesta tuotosseurannassa mukana olosta. Neljännesvuosisadan tuotosseurannassa olleita tiloja on Suomesta yhteensä 79 ja Keski-Pohjanmaalla yhdeksän.

Parhaat karjat

Tänä vuonna julkaistiin ensimmäisen kerran Suomen 500 parhaan tuotosseurantakarjan tulokset energiakorjatun maitotuotoksen (EKM) perusteella. Suomessa on 92 tuotosseurantatilaa, joilla keskimääräinen EKM-tuotos ylittää 12 000 kilon rajan. Kahdeksan tiloista on Keski-Pohjanmaalta. Maidontuotannon osaaminen on näillä tiloilla huippuluokkaa ja tulokset korkeita myös kansainvälisesti vertailtuna. Keski-Pohjanmaan parhaimmasta karjasta palkittiin Markku ja Sanna Rajala Reisjärveltä (tila myös Suomen 2. paras), toiseksi paras karja oli Pasi Hautalalla Reisjärveltä. Kolmanneksi parhaasta karjasta palkittiin Irina ja Veikko Jokitalo Sievistä.

Vuoden maa- ja kotitalousnaisena huomioitiin Seija Varila Perhosta. Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten Vuoden Maisemateko 2017 palkinto myönnettiin kaustislaiselle Virkkalan perinneseuralle.

 

Jaa