Kotimämmin valmistus

Mämmi oli yksi kansallisruokaäänestyksen 12 finalistista. Kuva Laura Riihelä.

Mämmi

Katso videolta, miten mämmi valmistuu kotona!

1. vaihe
1½ l vettä
250 g mämmimaltaita
500 g ruisjauhoja

2. vaihe
2 l vettä
250 g mämmimaltaita
500 g ruisjauhoja

3. vaihe
(1 - 2 dl siirappia)
2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
1 tl suolaa
Päälle:
sokerivettä (1 dl vettä / 1/2 dl sokeria)

  1. Kuumenna vesi poreilevaksi, 60 – 65 astetta. Sekoita veteen maltaat ja ruisjauhot. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja. Peitä kattila kannella. Anna imeltyä 1½-2 tuntia lämpimässä paikassa, esimerkiksi 50 - 55 -asteisessa uunissa tai altaassa vesihauteessa, esimerkiksi tiskialtaassa (lisää kuumaa vettä altaaseen niin usein, että imellytettävä seos pysyy imellytyslämpötilassa). Seos ohenee imeltyessään.
  2. Huom! Mittaa ajoittain ruokalämpömittarilla seoksen lämpöä, jonka tulisi olla 50 - 55 astetta. Hyvä apu uunin lämpötilan tarkistamiseen erillinen uunilämpömittari.
  3. Kuumenna vesi poreilevaksi ja lisää kattilaan. Sekoita joukkoon maltaat ja jauhot. Jätä ripaus pinnalle. Peitä kattila kannella. Jatka imellytystä kuten edellä vielä pari tuntia.
  4. Imeltämisen jälkeen mämmin tulee olla löysää. Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen varoen pohjaan palamista. Mausta. Keitä vielä 5 minuuttia. Jäähdytä seos haaleaksi. Jaa mämmi mämmituokkosiin, foliovuokiin tai uunivuokiin. Jätä kuohumisvaraa noin ¼ vuoan korkeudesta. Lisää mämmin päälle vuokiin 1-2 rkl kylmää sokerivettä kuorettumisen estämiseksi. Paista uunin alatasossa 150 asteen lämmössä noin 2½ tuntia.
  5. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Tarjoa kylmänä kerman, kermamaidon, vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Mämmi säilyy jääkaapissa noin 10 päivää. Mämmin voi myös pakastaa.

Tästä annoksesta tulee n. 4 litraa mämmiä paistettavaksi.

VINKKI: Siirapin voi jättää pois, jolloin mämmi ei ole niin makeaa.

Jaa