Siemenleipä ja -levite

Siemenleipä on nopea valmistaa vaikkapa aamupalapöytään. Leivän päällä maistuu siemenlevite, joka tekee hyvää aivoille ja sydämelle.

Siemenleipää ja levitettä puulaudalla
Kuva: Timo Viljakainen

Kiireisen kokin siemenleipä

4 munaa
250 g rahkaa
2 dl (gluteenittomia) kaurajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä tai -rouhetta
0,5 dl kuorettomia hampunsiemeniä
0,5 dl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa

Sekoita munat ja rahka.

Sekoita joukkoon jauhot, leivinjauho siemenet, leivinjauhe, öljy ja suola.
Levitä taikina leivinpaperin päälle puolikkaalle uunipellille tai vuokaan tasaiseksi levyksi. Taikina saa jäädä löysäksi.
Paista 200 asteessa noin 30–35 minuuttia.

Vinkki! Voit tehdä leivän myös tattarijauhoista. Voit myös kokeilla erilaisia siemeniä ja pähkinärouheita makusi mukaan. Rahkan tilalle nesteeksi sopii esimerkiksi kermaviili tai maustamaton jogurtti.

    Siemenlevite

    0,5 dl auringonkukan siemeniä
    0,5 dl kurpitsansiemeniä
    0,5 dl seesaminsiemeniä
    0,5 dl pellavansiemeniä
    1 dl aurinkokuivattua tomaattia
    nippu tuoretta basilikaa
    2 tl pellavansiemenöljyä
    1 valkosipulinkynsi
    0,75–1dl rypsiöljyä
    0,5–1 tl suolaa
    mustapippuria

    Huuhtele siemenet ja liota niitä noin kaksi tuntia. Valuta.

    Laita siemenet, valutetut ja pilkotut aurinkokuivatut tomaatit, silputtu basilika, pellavansiemenöljy sekä hienonnettu valkosipulinkynsi monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen.
    Soseuta.
    Lisää öljyä, kunnes saat levitteestä tasaisen tahnan.
    Mausta suolalla ja pippurilla

      Vinkki! Kokeile levitteeseen erilaisia siemeniä, pähkinöitä ja yrttejä. Levite on hauska ruokalahja ja sen voi myös pakastaa esimerkiksi jääpalakuutioihin. Levitettä voi käyttää myös peston tapaan pastan kanssa, kastikkeisiin tai kuorrutuksiin.