Tomaatticharlotta

Tomaattinen charlotta on suolainen kulhokeikauskakku, joka sopii esimerkiksi alkuruoaksi tai uusien perunoiden kanssa nautittavaksi

Tomaatti-charlotta
Kuva: Sami Piskonen

Tomaatticharlotta

noin 10 annosta

Kulhon tilavuus noin 1–2 l
noin 300–400 g erilaisia tomaatteja

Täyte
4 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
1 prk ranskankermaa (150 g)
200 g yrttituorejuustoa, esim. basilika
1 dl aurinkokuivattua tomaattia pilkottuna
2 kpl (100 g) kevätsipulia varsineen pilkottuna
0,5 dl tuoretta basilikaa silputtuna
2 rkl vettä
1 tl sokeri
1 tl suola
ripaus mustapippuria

Pohja
100 g ruisleipää
25 g voita tai margariinia sulatettuna

Koristeluun
Tuoretta basilikaa

Viipaloi tomaatit ohuiksi siivuiksi. Vuoraa kulho (tilavuus noin 1 - 2 litraa) tuorekelmulla ja asettele tomaattiviipaleet kulhon reunoille.

Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi.

Lisää vaahdotetun kerman joukkoon ranskankerma, tuorejuusto, pilkotut aurinkokuivatut tomaatit, kevätsipuli ja basilika. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla.

Kuumenna 2 rkl vettä kiehuvaksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuuman veden joukkoon. Anna seoksen jäähtyä hieman.

Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon hyvin vatkaten.

Kaada täyte tomaateilla vuorattuun kulhoon ja laita se hetkeksi jääkaappiin.

Valmista pohja. Murskaa ruisleipäsiivut esimerkiksi tehosekoittimessa tai hienonna ne veitsellä.

Sulata rasva ja sekoita sulatettu rasva ja leipämurska keskenään. Ota kulho jääkaapista ja painele ruisleipäseos varovasti täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kumoa tomaatticharlotta tarjoilulautaselle ja koristele tuoreella basilikalla.