Elämyksiä lähialueelta -3 kummaa kohdetta

Kuva. Metsänkirkko Särkyneen silppurin farmilta

Kevään antaessa ennusmerkkejään innostuin suunnittelemaan uusia retkikohteita. Elämyksiä löytääkseen ei tarvitse matkustaa kauas. Tulevana suvena piipahdan taas muutamissa lähialueen erikoisissa paikoissa, joista jaan kuvamuistoja vuoden mittaan. Aluksi menneiden kesien käyntikohteisiini Sieviin, Rautioon ja Alavieskaan.

Sievin Vanhankirkon hautausmaalta löytyy vanha, paikalle turvaan ja nähtäville siirretty kuppikivi. Kivi ei ole järin iso, mutta sen pinnalla on erikokoisia koloja -kuppisyvänteitä. Onko kuppeja käytetty uhraukseen vai toimiko se aikanaan muinaisena kyläkarttana? Kaiversiko kolot ihminen vai luontoäiti? Kukapa tietää. Kiehtova muisto vähintään tuhannen vuoden takaa sen kuitenkin uskotaan olevan. Kuppeihin satanutta vettä on voitu pitää pyhänä ja parantavana. Tai sitten kuppien kautta on tavoiteltu yhteyttä tuonpuoleiseen. Jännittävää!

Kuva. Vanhankirkon mystinen kuppikivi

Raution Kettupöllässä, lähes kymmenen kilometrin mittaisen metsäautotien ja hankalakulkuisen polun päässä seistä jököttää Eihvelin torni. Tornin on suunnitellut Eino Argillander ja kyläyhdistys on nostanut sen pystyyn talkoovoimin vuonna 2008. Tornin huipulle kiivettyään saa ihastella ympärille aukeavaa kaunista metsäluontoa.

Kuva. Eiffelin sukulaistorni Eihveli

Ennen alastuloaan voi tiputtaa lantin kolikkoautomaattiin. Joskin minulle jäi epäselväksi kuka lantit kokoaa. 

Kuva. Kolikkoautomaatti Eihvelillä

Kolmanneksi piipahdus Alavieskaan Jukulaisentielle. Siellä sijaitsee karmiva autiokylä ”Farmi Särkynyt silppuri”. Farmi on oikeastaan pikkukylä taloineen ja kirkkoineen. Tunnelma on aavemainen.

Kuva. Särkyneen silppurin farmi

Väelle on varmaankin tullut äkkilähtö, kun astiat ovat jääneet pöytiin ja lelut pitkin pihoja.

Kuva. Nostalginen ankka

Vinkiksi, että vierailupäiväksi kannattaa valita kuiva sää. Sateisena ja kosteana päivänä joutuu hengittelemään varsin ummehtunutta ilmaa.

 

Anu Ainasoja,

maisema- ja ympäristöasiantuntija,

Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset

Jaa