Leivontapulmia

Kuva: Sari Toikkanen

Taikina ei kohoa
Huono kohoaminen voi johtua esimerkiksi kylmyydestä, vedosta, liian lyhyestä kohotusajasta, huonosti toimivasta juuresta tai liian kovasta taikinasta. Varmista, että kohotuspaikka on vedoton ja lämmin. Peitä astia huolellisesti, tarvittaessa muovikelmulla tai -pussilla. Käytä hiivaa juuren lisäksi.

Leipä on liian tiivistä
Jos taikinasta tekee liian kovaa eli käyttää siihen liikaa jauhoja, ei taikina kohoa riittävästi. Leivästä tulee tiivistä, kovakuorista ja se voi maistua jauholle. Leipää on vaikea leikata ja se hajoaa leikatessa palasiksi.

Leipä murenee
Syynä voivat olla liian karkeat jauhot tai liiallinen määrä jauhoja.

Leivän pinta repeilee
Jos leipä ei ole ennen uuniin laittoa kohonnut tarpeeksi, se jatkaa kohoamistaan uunissa. Leivän kuori saattaa kuitenkin kovettua niin, että leipä ei pääse kohoamaan ylöspäin vaan laajenee reunoille päin aiheuttaen repeilyä. Kannattaa myös huolehtia siitä, että mahdolliset saumakohdat jäävät leipoessa limpun pohjaan.

Leivän pohja repeilee
Leivinuunissa liian kuuma arina voi aiheuttaa leivän pohjan repeilyä.

Kuoren ja leivän väliin muodostuu ilmatasku
Pistele leipä hyvin ennen paistamista. Jos leipä on kohonnut pitkän aikaa, taputtele leivät tiiviiksi ennen uuniin laittamista.

Jaa