Uusin lehti

Koti ja maaseutu 1/2018

Vienan reitti houkuttaa vaeltamaan

Paikallisten ihmisten työ nosti esiin historiallisen reitin Suomussalmella Kainuussa. 27 kilometrin erämaareitti kulkee maalaismaisemassa, jokivarsiniityillä, harjualueilla ja soilla. Vienan reitin maisemanhoitotyö sai vuoden 2018 maisematekotunnustuksen Maa- ja kotitalousnaisten Keskukselta.

Vaissin voittoisat kaalikääryleet

Valtaosa Suomen kaalikääryleistä on kotoisin Keski-Suomesta Riihon kylältä. Niitä lähtee Vaissin käälikääryletehtaasta päivittäin 40–50 000 kappaletta. Tehdasta luotsaa toimitusjohtaja Maria Hanho. Hänen isänsä, Jaakko Vaissi, aloitti kaalinlehtien keittämisen jo 1970-luvun alkupuolella.

Tulisia elämyksiä

Chilin poltetta ei pidä säikähtää. Sen takaa löyty aromi, joka voi viedä mennessään. Alkuun chilin kasvatuksessa pääsee helposti, kun ostaa kaupasta tuoreen chilin, irrottaa siitä siemenet ja ripottelee ne multaan itämään. Artikkeli esittelee monenvahvuiset, -väriset ja -muotoiset lajikkeet tarkoin kasvatusohjein.

Tunnista stressityyppisi

Ihmiset kokevat asiat eri tavoin. Stressi nostaa synnynnnäisen temperamentin esiin. Yksilöllinen tapa suhtautua stressiin näkyy jo lapsena. Lapsen uhmakkuus, aggressiivisuus, syrjään vetäytyminen ja pelokkuus voivat olla merkkejä säätelemättömästä stressistä.

Öljyhamppu, tattari, kvinoa ja härkäpapu – vaihtelua ruokapöytään ja maalaismaisemaan

Kaipaatko gluteenitonta vaihtoehtoa tai uusia ideoita ruuanlaittoon? Kokeile rohkeasti uusia kotimaisia viljelykasveja. Valikoima kaupassa kasvaa, ja tuotteita kannattaa itsekin pyytää lähikauppojen hyllyille. Omenakeikauskakun jauhona on tattari.

Muut tämän lehden jutut

Yksinhuoltajaäidit sinnittelevät Etelä-Afrikan maaseudulla
Kotona kommuunissa
Pötyä pöytään?
Anne Kalmarin merkkivuosi kansanedustajana
Vahvista lapsen turvallisuuden tunnetta
5 hyvää syytä syödä kalaa
Voimaa väristä
Terveelliset elintavat ehkäisevät matala-asteista tulehdusta
Iänmukaista ihonhoitoa
Froteematto hellii varpaita

Joka numerossa

Pääkirjoitus
Kodin ikkuna
Krypto/Ristikko
Lukijakilpailu
Pakinat
Me maa- ja kotitalousnaiset

Pakinoitsijoina kirjailija-käsikirjoittaja Kirsti Manninen Mäntsälästä, kirjailija-puutarhuri Mari Mörö Mikkelistä ja kirjailija Kirsi Pehkonen Vehmersalmelta.

Jaa

Ota yhteyttä