Yhdessä ja yhteistyöllä 5.9. ja joka päivä - HYVÄÄ YRITTÄJÄN PÄIVÄÄ!

Alueiden elinvoimaisuus tarvitsee vahvaa yrittäjyyttä. Maa- ja kotitalousnaisten yrityspalvelut toimivat satojen maaseudun yritysten tukena ympäri maan.

Viime vuonna Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntijat olivat mukana lähes 300 yritysneuvontatilaisuudessa, joissa oli yli 13 000 osallistujaa.
 
Esimerkiksi Itä-Suomessa - Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa - on Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvonnalla jo vakiintunut asema. MKN yrityspalveluiden asiakkaina on satoja eri vaiheissa olevia maaseutuyrityksiä eri toimialoilta. Asiantuntijoilta saa apua muun muassa strategisessa johtamisessa sekä liiketoiminnan kokonaisuuksien ymmärtämisessä.
 
Käytännössä tuki voi olla yrittäjän ja yrityksen tilannekartoitusta tai liittyä yritystoiminnan aloittamiseen.
 
”Ohjaamme liiketoimintasuunnitelmissa, laadimme tulosennusteita ja suunnittelemme investointihankkeita”, kertoo yritysasiantuntija Anu Meriläinen. ”Yritysten omistajanvaihdosprosessien ennakointi, tilanteisiin valmistautuminen ja prosessien ohjaaminen sekä yritysten arvon määrittäminen, pankkilausumat ja rahoitusneuvotteluissa avustaminen kuuluvat myös työhömme.” 
 
Yksistään Itä-Suomessa yritykset saavat Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntijoiden avulla vuosittain muun muassa maaseuturahaston ja ELY:n kehittämisavustusten kautta yritystukia miljoonia euroja. 
 
Tukea korona-ajan erityistarpeisiin
 
Tänä vuonna Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntijat ovat vastanneet myös koronakriisin kanssa kamppailevien yritysten tarpeisiin ja laatineet koronatukihakemuksia asiakkaiden kanssa.
 
”Asiakkaamme ovat saaneet noin puoli miljoonaa euroa koronatukia elokuun 2020 loppuun mennessä”, Anu Meriläinen kertoo.   
 
Itä-Suomen MKN yritystiimi tarttui tilanteeseen keväällä nopeasti ja järjesti verkossa viikoittaiset tapaamiset, jotta yritykset saivat tietoa ajankohtaisista aiheista, muun muassa koronatuista. Yhteistyö yrityspalvelutoimijoiden välillä toimi, ja mukaan saatiin asiantuntijoita muun muassa Kainuun ELY-keskuksesta, TE-toimistosta, MTK:sta ja kunnista. 
 
Verkkotapaamisten jatkona järjestettiin Portaat someen yrittäjälle -valmennus opetus- ja kulttuuriministeriön tuella, niin ikään etänä. 
 
”Kokonaisuus kehitettiin yrittäjien omasta toivomuksesta digiosaamisen vahvistamiseksi”, kertoo kouluttajana toiminut Anna Rinteinen.
 
”Teemme yhteistyötä myös naisyrittäjäjärjestöjen sekä Suomen Yrittäjien kanssa. Yhteistyötä tehdään myös alueellisten yrityspalveluverkostojen kanssa”, Anu Meriläinen painottaa.
 
Yrittäjien tukeminen vahvempaan, kannattavampaan ja vastuulliseen liiketoimintaan on pohjana neuvonnassa, jota tehdään myös yhteistyössä ProAgrian asiantuntijoiden kanssa. 
 
Järjestön asiatuntijat tekevät työtä maaseudun yrittäjyyttä arvostaen ja yrittäjien rinnalla kulkien. Maa- ja kotitalousnaisten neuvontatyö pohjaa ajatukseen, jonka mukaan koko Suomen elinvoimaisuudelle on olemassa erinomaiset edellytykset. Siihen tarvitaan yrityksiä, jotka tuovat alueille työtä ja hyvinvointia. 
 
Valtakunnallista Yrittäjänpäivää vietetään vuosittain 5.9.
Tutustu vuoden 2020 #sellainenonyrittäjä-kampanjaan

 

Jaa