Kaalijyvättö

Kaaleista saa aikaan vaihtelevia ruokalajeja

Pasrakaalia, lehtikaalia ja kukkakaalia

Kaalijyvättö

4 annosta

2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl esikypsennettyjä, rikottuja ohrasuurimoita tai spelttihelmiä
n. 6 dl kaurajuomaa
200 g lehtikaalia
200 g kukkakaalia
200 g parsakaalia
1–2 (100 g) sipulia
2 rkl rypsiöljyä
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
(0,5 dl paahdettuja hasselpähkinöitä)

Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisää liemikuutio. Sekoita joukkoon ohrasuurimot ja keitä välillä sekoittaen noin neljä minuuttia eli kunnes neste on imeytynyt. Sekoita joukkoon kaurajuoma ja kuumenna kiehuvaksi. Anna suurimoiden kiehua miedolla lämmöllä ilman kantta noin 20 minuuttia. Varmista kypsennysaika pakkauksesta.

Valmista ohran kypsyessä kasvikset. Huuhtele kaalit ja valuta ne. Hienonna lehtikaali ruoteineen ja leikkaa kukka- sekä parsakaalit pienehköiksi paloiksi. Kuori sipulit, puolita ja leikkaa ne viipaleiksi.

Kuumenna isossa paistokasarissa öljy ja juustokumina. Lisää kukka- ja parsakaali sekä sipulit. Kuullota noin 10 minuuttia. Sekoita joukkoon lehtikaali ja peitä kannella. Kun lehdet ovat pehmenneet, mausta suolalla, sokerilla, pippurilla ja sitruunamehulla.

Kaada kypsä, kostea, vielä hieman vellimäinen jyvättö (lisää tarvittaessa kaurajuomaa) kasvisten joukkoon. Sekoita nostellen. Viimeistele ruoka halutessasi rouhituilla pähkinöillä.

Tarjoile heti.