Omenapiirakka amerikkalaisittain

Omenapiirakka on perinteinen ja herkullinen leivonnainen syksyyn. Omenasta voi tehdä vaikka minkälaisia sovelluksia esimerkiksi soseena kääretortun väliin, suoraan uuniomenaksi tai kaikista suosituin vaihtoehto lienee herkullinen omenapaistos kaurakuorella. Tässä alla on yksi vaihtoehto maailmalta eli perinteinen amerikkalainen apple pie. Näitäkin reseptejä löytyy netistä runsaasti, mutta kaikkia yhdistää sama ajatus eli herkullinen ja runsas pehmeä omenatäyte ja rapea kuori. Herkutellaan omenalla!

Omenapiirakka eli Apple pie

Pohja:

  • 1 dl sokeria
  • 4 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/4 tl suolaa
  • 150 g voita
  • 1/2 dl vettä

Täyte:

  • 1 kg happamia omenoita
  • 1 3/4 dl hillosokeria
  • 1 tl kanelia
  • ripaus suolaa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl voita

 

  1. Mittaa kuivat aineet kulhoon. Leikkaa voi pieniksi paloiksi. Murusta seos sormin tai tehosekoittimessa. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi.
    Kääri taikina kelmuun ja pane jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  2. Aloita täytteen valmistaminen leikkaamalla omenat ohuiksi viipaleiksi. Sekoita sokeri, kaneli, suola ja jauhot keskenään ja ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon.
  3. Jaa taikina kahteen osaan. Painele puolet taikinasta vuokaan (ø 23–24 cm) siten, että taikina peittää vuoan pohjan ja reilusti reunat. Kaaviloi toinen pala piiraan kanneksi.
  4. Nosta omenaviipaleet vuoan keskelle korkeaksi keoksi ja vuole päälle voita.
  5. Voitele reunat vedellä, peitä piiras taikinakannella ja nipistele reunat kiinni. Sivele piiraan pinta vedellä ja ripottele päälle hieman sokeria. Pistele haarukalla pintaan höyryaukkoja.
  6. Paista piirasta 200 asteessa uunin alatasolla 15 minuuttia. Laske lämpöä ja kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia.

Herkuttele vaniljajäätelön kanssa!

 

 

Jaa