Sienihyytelö

Jalosta sienisalaatti hyytelöksi

Sienihyytelö
Kuva: Helena Velin

Sienihyytelö

Reilun litran vetoinen vuoka

250 g  kuivaksi puristettuja suolasieniä (mieluiten haaparouskuja), joista on liika suola liotettu tai kiehautettu pois
4  liivatelehteä
1 pieni  sipuli
2 dl  kuohu- tai vispikermaa
1 prk (200 g)  kermaviiliä
mustapippuria
(suolaa)
0,5 dl  kiehuvan kuumaa vettä
Koristeeksi esimerkiksi persiljaa

Varaa suolasieniä n. 300–350 g, koska niiden määrä vähenee käsittelyn aikana. Keitä huuhdotut suolasienet kahteen kertaan (vaihda vesi eri keittokerroille) tai liota ne runsaassa vedessä hyvin ja keitä kerran liian suolan poistamiseksi. Purista vesi pois sienistä huolellisesti.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Hienonna sienet ja sipuli.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita sieni-sipuliseokseen kermaviili, kermavaahto, mustapippuri. Tarkista suola.

Lisää pehmenneet liivatelehdet kuumaan veteen, anna liivateliuoksen hieman jäähtyä. Sekoita se ohuena nauhana sieniseokseen.

Kaada seos kylmällä vedellä huuhdottuun reilun litran vetoiseen rengaskakkuvuokaan tai (muoviseen) hyytelövuokaan. Anna hyytyä seuraavaan päivään.

Kakkuvuoasta saat hyytelön irrotettua kastamalla vuoan nopeasti kuumaan veteen ja kumoamalla hyytelön tarjolle. Muovisissa hyytelövuoissa voi pohjapuolella olla toinen kansi, jonka poistamalla hyytelö irtoaa helposti vuoasta.

Koristele hyytelö.

    Vinkki! Isompaan rengaskakkuvuokaan tarvitset 1,5-kertaisen annoksen.