Metsän henkeä ja leikkiä kiireettömästi

Matkasin Tukholman Älvsjön Nordiska Trädgårdar -messuille. Ne ovat pohjoismaiden suurimmat vuosittain järjestettävät puutarhamessut. Retken järjesti Maa- ja kotitalousnaisten keskus ja retkueessamme oli mukana toistasataa naista ympäri Suomea. Laivamatkalla saimme kuulla Tuunaajamutsi Annakaisa Kilpisen kierrätysvinkkejä ja kirjailija Mari Mörön hersyviä kielikuvia sisältäviä romanttisia puutarhatarinoita. Maa- ja kotitalousnaisten keskuksen Tiina Makkonen juonsi laivaohjelman, Helena Velin kertoi ajankohtaisia järjestökuulumisia ja Katja Pethman opasti aivoterveyden edistämisessä.

Älvsjön messupaikalla oli satoja näytteilleasettajia. Intohimoisimmat asiaharrastajat (tai väsyneitä jalkojaan lepuuttavat messuvieraat) kerääntyivät erikoisaihetta käsittelevien luentojen äärelle. Esityksiä pidettiin esimerkiksi erikoispelargoneista ja sipulikukista. Yksi luennoitsija kertoi biohiilen mustaamin käsin intohimoisesti maaperän hiilinieluominaisuuden parantamisesta. Elävä maaperä on kaiken kasvun edellytys. Luonnon ja maan kunnioitus ja helläkätinen avustaminen välittyi muutoinkin vahvasti. Työpajassa oli käyntihetkellämme tarjolla käsillä tekemistä pajunpunonnan merkeissä.

Messuvieraita oli runsaslukuisesti. Tunnelma oli silti kumman rauhallinen ja jonomuodostelmia syntyi lähinnä kahvi- ja välipalapisteille. Kiireettömän ja mutkattoman tunnelman takasi eritoten se, että myyjät eivät tyrkyttäneet tai pakkomyyneet tuotteitaan. Haluamalleen pisteelle sai pysähtyä ihastelemaan kaikessa rauhassa, mutta apua sai kyllä tarvitessaan. Älvsjön messuilla oli helppo olla.

Helppous näkyi myös mielikuvituksellisissa ja boheemeissa näytepuutarhoissa, jotka oli koottu omaan osastoonsa. Luontoäidin apu oli otettu halulla vastaan ja luonnonkasveja aseteltu luontoa mukaillen rinta rinnan viljeltyjen kanssa. Pienet kuuset kurkistelivat sammalten, lahoavien puunrunkojen, saniaisten ja sipulikukkien väleistä. Nurmikko oli korvattu katemateriaaleilla; kuorikkeella ja puupinnoilla. Näytepuutarhoja yhdistävänä tekijänä oli taianomainen metsän henki sademetsien villistä tunnelmasta kotoisiin sammalmättäisiin. Mielikuva oli kevyt ja leikillinen. Kattorakenteisiin kiinnitetyt keinut heilahtelivat kevyessä ilmavirrassa.

Esillä olevat koristeet ja patsaat oli tehty pitkälti luonnonmaisemaan sopivista sammalesta, betonista, puusta ja lahopuusta. Myös pittoreskia ruosteista metallia oli käytetty paljon. Yhtään puutarhatonttua ei paikalla näkynyt. Tonttua oli kylläkin muistettu tonttuovella. Leikkimielisen puutarhaharrastajan iloksi esille oli väkerretty myös miniatyyripuutarhoja pikkuruisine yksityiskohtineen. Puutarhan suunnittelu ja -hoito onnistuu, vaikka ei omistaisi puutarhaa -tai edes parveketta.

Tietysti messuilla oli myös paljon myytävää; silmänkantamattomiin kesäkukkien, yrttien, vihannesten, perennojen, pensaiden, sekä puiden taimia, juurakoita ja mukuloita. Kymmenet hyllymetrit pullistelivat erilaisia ja erikoisia siemeniä. Omat matkatuomiseni täyttivät inspiraatioreppuni äärimmilleen. Tunnelmia ja ideanpoikasia lähti mukaan kosolti jo seuraavaa kasvukautta ajatellen.

 

Anu Ainasoja,

Maisema- ja ympäristöasiantuntija, Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset

Jaa